Dějiny násilí (2005) | ČSFD.cz (2024)

  • Dějiny násilí (2005) | ČSFD.cz (1)A History of Violence(více)
  • Dějiny násilí (2005) | ČSFD.cz (2)A History of Violence
  • Dějiny násilí (2005) | ČSFD.cz (3)História násilia
  • Dějiny násilí (2005) | ČSFD.cz (4)A History of Violence(méně)

75%

Hodnocení a fanklub

Krimi / Thriller / Drama / Mysteriózní

USA / Německo / Kanada, 2005, 96 min(Alternativní 92 min)

Režie:

David Cronenberg

Předloha:

John Wagner(komiks)

Scénář:

Josh Olson

Kamera:

Peter Suschitzky

Hudba:

Howard Shore

Hrají:

Viggo Mortensen, Maria Bello, Ed Harris, William Hurt, Ashton Holmes, Peter MacNeill, Stephen McHattie, Greg Bryk, Kyle Schmid, Aidan Devine, Morgan Kelly, Steve Arbuckle, April Mullen, Ian Matthews, R.D. Reid, Sumela Kay, Gerry Quigley, Deborah Drakeford, Heidi Hayes, Bill MacDonald, Michelle McCree, Martha Reilly, Jason Barbeck, Bruce Beaton, Neven Pajkic, Brendan Connor, Nick Antonacci, John Watson, Don Allison, Brittany Payer, Mitch Boughs, George King, Shawn Campbell, Connor Price, Jacob Rolfe(více)

Produkce:

Chris Bender, J.C. Spink

Střih:

Ronald Sanders

Zvuk:

Christian T. Cooke

Scénografie:

Carol Spier, Peter P. Nicolakakos

Masky:

Stephan Dupuis

Kostýmy:

Denise Cronenberg

(další profese)

Obsahy(1)

Majitel malého bistra Tom Stall si poklidně žije se svou manželkou, právničkou Edie, a jejich dvěma dětmi na malém městě Millbrook ve státě Indiana. Jediná noc však navždy změní jejich životy. Tom se stane mediálním hrdinou poté, co zneškodní dva brutální vrahy, kteří přepadli jeho podnik. Snaží se vrátit zpět ke svému obyčejnému životu, ale marně. Náhlá sláva přitahuje nežádoucí pozornost okolního světa a přivádí k němu záhadného muže Carla, který tvrdí, že Tom není tím, za koho se vydává. Vztah jeho rodiny je vystaven zkoušce a oni jsou najednou nuceni řešit vzájemné vztahy, které se pod vlivem okolností začnou pomalu hroutit. Tom si je vědom toho, že musí bojovat nejen o svůj život, ale i o život své rodiny.(Nova Cinema)

Majitel malého bistra Tom Stall si poklidně žije se svou manželkou, právničkou Edie, a jejich dvěma dětmi na malém městě Millbrook ve státě Indiana. Jediná noc však navždy změní jejich životy. Tom se stane mediálním hrdinou poté, co zneškodní dva brutální vrahy, kteří přepadli jeho podnik. Snaží se vrátit zpět ke svému obyčejnému životu, ale marně. Náhlá sláva přitahuje nežádoucí pozornost okolního světa a přivádí k němu záhadného muže Carla, který tvrdí, že Tom není tím, za koho se vydává. Vztah jeho rodiny je vystaven zkoušce a oni jsou najednou nuceni řešit vzájemné vztahy, které se pod vlivem okolností začnou pomalu hroutit. Tom si je vědom toho, že musí bojovat nejen o svůj život, ale i o život své rodiny.(Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

VÍCE

Recenze (729)

VÍCE

Lynn

všechny recenze uživatele

"A History of Violence" je moc dobrý film, bez Mortensena a Harrise by se nejspíše obešel, ale s nimi je to paráda. Kromě těchto má film i další dvě, sice vedlejší, přesto zajímavé postavy - Tomovu ženu Edie a syna Jacka. Zejména tato postava prodělá ve filmu zajímavý vývoj - od všemi odstrkovaného loosera až po cynického a velmi silného protivníka, který nezapře čí je syn. Atmosféra sice není dokonalá jako v mnoha jiných citovaných majstrštycích, nicméně film má pořád vysokou nadstandartní úroveň, zejména díky režii Davida Cronenberga, který přesně ví, co divák očekává a co chce, ale dokáže mu to podat novým, nečekaným způsobem.()

gudaulin

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem váhal s hodnocením, protože film z mého pohledu stojí přesně na rozhraní 3 a 4 hvězdiček. Cronenberg je zkušený a kvalitní režisér, takže se mu z hlediska řemesl nedá mnoho vytknout, navíc má snímek velmi slušné obsazení a tomu odpovídající herecké výkony. Mám ale problém se scénářem, lépe řečeno se zařazením filmu a jeho otevřenými ambicemi být něčím víc než zábavným snímkem pro chvíle odpočinku. Dějiny násilí už svým názvem vyvolávají dojem filmu, který má přání zabývat se násilím jako fenoménem, mapovat ho a vložit do jeho děje nějaké poselství a psychologický přesah. Celý film tak kolísá ve svém žánrovém zařazení mezi kriminálním thrillerem a psychologickým dramatem. V prvním případě má pomalé a nevyrovnané tempo, kdy překáží nadbytečné dialogy a je až příliš znát v podstatě jednoduchá dějová linka, ve druhém případě schází hlubší psychologická drobnokresba a hodnověrnost událostí. Tvrdé souboje Toma Stalla, zvlášť finální souboj, kde v nekompromisním zápase muže proti muži v bondovském stylu se dvěma těžkými zraněními z nedávné doby likviduje své protivníky, jako by vypadly z nějakého mizerného akčního filmu. Některé věci, jako schopnost vypnout zábrany a agresivně odrovnat protivníka, se neztrácí, ale po 20-letém poklidném životě v provinčním městečku mu jeho bojové schopnosti nevěřím. Scházela by mu rychlost, postřeh i muška. Tohle vyžaduje každodenní intenzivní trénink. Každopádně Tomovi závidím sexuální apetit jeho partnerky i chápavou rodinu. Po milostné scéně na schodišti by v reálném životě asi přišla dlouhodobá léčebná kúra u fyzioterapeuta. Celkový dojem: 65 %. Kdo chce film, který násilí analyzuje a snaží se o neotřelý pohled, pustí si spíš Strašáky nebo Mechanický pomeranč...()

Reklama

KarelR

všechny recenze uživatele

Ta tam je hrdiný Aragorn, nynější král Gondoru. Viggo Mortensen teď střílí lidi a bodá jim nože do nohou. Ale to by přece udělal každý otec průměrné americké rodiny, aby ochránil své milované. Jenže tenhle je v tom až podezřele dobrý. Je to náhoda? Nebo je něco shnilého v jeho minulosti... Cronenberg si dokonale hraje s divákem. Nikdy si nejste na sto procent jisti, kde je pravda. A pokud k jejímu zjištění potřebujete vidět jak Viggo zabije hodně lidí, budete se bavit.()

B!shop

všechny recenze uživatele

Cronenbergovo filmy, krome Mouchy, nijak zvlast nemusim a z tech, co jsem videl, me skoro vsechny nudily, ale tohle je uplne jina kava. Taky to je neco jinyho, nez co Cronenberg toci normalne, ale to neznamena, ze by film byl uplne normalni. Pribehove se sice nejedna o kdovico, ale je tu par fajn napadu, celej film slape od zacatku do konce aniz by nekde zadrhaval, za coz taky muze prijemna delka, zaporaci v podani Harrise a Hurta perfektni, Mortensen nema chybu a kdyz dojde na krvavy zabery, tak se Cronenberg nijak nekroti. Pro me velmi mily prekvapeni a slabsich 5*.()

kitano

všechny recenze uživatele

Skvely namet, ktory keby vo filmovej podobe nebol doplneny o kopu zbytocnych scen (postelove akrobacie a dalsie skvosty z ktorych sa mi pri pozerani amickych filmov robi zle), a vydal sa menej komercnou cestou, mohol byt fantastickym filmom. Takto je to len slusny thriler, s Cronenbergovskymi "detailami". 7/10()

Galerie (69)

VÍCE

Photo © New Line Cinema

Dějiny násilí (2005) | ČSFD.cz (6)

Zajímavosti (22)

VÍCE

  • Maria Bello hraje matku Ashtona Holmese, přestože v reálném životě je jen o jedenáct let starší.(Karlos80)
  • Lupiči na začátku filmu se jmenují Leland a Orser, což je odkaz na herce Lelanda Orsera, který si zahrál například ve fimu Sedm (1995).(imro)
  • David Cronenberg získal za film nominaci na Zlatou palmu na Filmovém festivalu v Benátkách.(imro)

Související novinky

více

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův…(více)

David Cronenberg plánuje seriál

02.09.2018

Režisér Východních příslibů nebo Dějin násilí David Cronenberg si poprvé vyzkouší televizní formát. Na festivalu vBenátkách to oznámil novinářům, podle jeho vlastních slov se pak jedná dlouhodobě o…(více)

Verbinski a doktor Bucky

03.04.2018

Gore Verbinski (Kruh) se loňským Lékem na život konečně vrátil k hororům. Dlouho to vypadalo, že bude jeho dalším filmem comicsovka Gambit. Od té však v lednu utekl a nyní by se měl vrhnout na akční…(více)

Comicsové Mýty mají scenáristku

20.01.2015

Stříbrnému plátnu střídavě kralují comicsové adaptace od Marvelu a DC, neměli bychom ale zapomínat ani na Vertigo. Dospělácká odnož DC nám dala filmy jako Constantine, Dějiny násilí, V jako Vendeta…(více)

Dějiny násilí (2005) | ČSFD.cz (2024)
Top Articles
Lookmovies Com
Orileys Auto Near Me
English Bulldog Puppies For Sale Under 1000 In Florida
122242843 Routing Number BANK OF THE WEST CA - Wise
Live Basketball Scores Flashscore
Research Tome Neltharus
Breaded Mushrooms
Phcs Medishare Provider Portal
Derpixon Kemono
LeBron James comes out on fire, scores first 16 points for Cavaliers in Game 2 vs. Pacers
4Chan Louisville
Bros Movie Wiki
Shooting Games Multiplayer Unblocked
Erskine Plus Portal
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
Hocus Pocus Showtimes Near Amstar Cinema 16 - Macon
Osborn-Checkliste: Ideen finden mit System
Little Caesars 92Nd And Pecos
Project, Time & Expense Tracking Software for Business
Big Lots Weekly Advertisem*nt
Gran Turismo Showtimes Near Marcus Renaissance Cinema
Filthy Rich Boys (Rich Boys Of Burberry Prep #1) - C.M. Stunich [PDF] | Online Book Share
Sec Baseball Tournament Score
Elite Dangerous How To Scan Nav Beacon
Drying Cloths At A Hammam Crossword Clue
Sorrento Gourmet Pizza Goshen Photos
Wonder Film Wiki
Current Students - Pace University Online
Happy Shuttle Cancun Review
Mawal Gameroom Download
Till The End Of The Moon Ep 13 Eng Sub
Craigslist Scottsdale Arizona Cars
Christmas Days Away
Ghid depunere declarație unică
Tributes flow for Soundgarden singer Chris Cornell as cause of death revealed
Www Violationinfo Com Login New Orleans
No Hard Feelings Showtimes Near Tilton Square Theatre
Spinning Gold Showtimes Near Emagine Birch Run
Go Smiles Herndon Reviews
Prior Authorization Requirements for Health Insurance Marketplace
Complete List of Orange County Cities + Map (2024) — Orange County Insiders | Tips for locals & visitors
Download Diablo 2 From Blizzard
R: Getting Help with R
Guided Practice Activities 5B-1 Answers
Craigslist Minneapolis Com
Noh Buddy
Television Archive News Search Service
9:00 A.m. Cdt
Joy Taylor Nip Slip
Kushfly Promo Code
Rubmaps H
Obituaries in Westchester, NY | The Journal News
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 5846

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.